Orientaliskt i sovrummet?

Att inreda med orientalisk stil i sovrummet blir mysigt och ombonat. Få inspiration av vackra mönster och färger på kuddar, filtar, sittpuffar och gardiner. Vackra lyktor och välsnidade mörka möbler passar in i den orientaliska stilen.

Så här inreder du ditt sovrum i orientalisk stil:
- Välj rejäla möbler i mörkt eller vitmålat trä. Möbler i den orientaliska stilen är ofta originella och vackra och minskar behovet av så mycket andra överflödiga dekorationer på kuddar, ljuslyktor osv.


- Den orientaliska inredningen kan bli snygg att mixa med den skandinaviska, avskalade stilen. Att inreda med för mycket av det orientaliska i sovrummet kan bli lite för "murrig" så var försiktig så du inte går överstyr när du inreder med orientalisk stil.
- Lila färger i olika nyanser passar speciellt bra ihop med den orientaliska stilen, gärna tillsammans med lite mörka möbler och ljusare färger på övriga textilier. Det blir även vackert med lite orange och rött men var försiktig med att inreda sovrummet med för mycket av dessa starka färger då det gör oss pigga.

Inspiration Sovrum Feng shui

Vill du skapa ett sovrum med en harmonisk känsla och ett rum för inspiration så kan det vara bra att ha lite koll på feng shui. Så här inreder du ditt sovrum enligt feng shui:
- Rensa i röran och ha endast saker i sovrummet som skapar positiv energi och inspiration. Man påverkas även av den eventuella oreda man har i sovrummet under sömnen.
- Inredningen i sovrummet ska vara lugn och behaglig, så undvik alltför starka färger. Välj en färg till ditt sovrum som du själv tycker om och som passar för sömn, men även för andra aktiviteter. Starka röda och gula kulörer aktiverar vårt intellekt och kan därför göra att vi får svårt att koppla av i sovrummet. Du kan däremot använda dessa färger som accenter i sovrummet. Använd mycket textilier och kuddar och sköna material på bäddtextil till sängen(satin-bomull-blandningar är jättesköna), för en mysig säng som du vill krypa upp i.
- Det är inte bra att placera sängen mellan två fönster eller mellan dörr och fönster. Då flödar chienergin för snabbt i sovrummet och du kan få svårt att fatta beslut. Om ni är två som delar säng så ska helst var och en ha fri yta bredvid sin sida och varsitt sängbord. Den bästa placeringen för sängen är emot en vägg, med bra överblick över dörren och stöd på sidorna. En ordentlig sänggavel kan också vara bra för att förankra sängen. Kan du inte se dörren från sängen, kan du ordna det med hjälp av en spegel. Egentligen ska man enligt feng-shui-läran undvika speglar i sovrummet då de sägs ha kraftfull energi som gör det svårt att sova.
- Undvik elektriska apparater i sovrummet. Alla elektriska apparater avger strålning, alltså inte bara mobiler och bärbara telefoner utan t ex tv-apparater, väckarklockor och lysrör också. Olika apparater har olika stora fält, ett lysrör har ett fält på 5 m medan en mobil har ett fält på 300 m! När vi dagligen utsätts för strålning både hemma och på jobbet, påverkar det vår stressnivå och vårt immunförsvar och vi får svårare att återhämta oss.

Sovrummet är det viktigaste rummet i hemmet eftersom det är där vi återhämtar oss och vilar ut. Därför är det viktigast att undvika så mycket strålning som möjligt just där. Så ta ut teven och undvik att ha klockradion nära huvudet. Men framför allt, ta inte in mobiltelefonen in i sovrummet.

Undvik i sovrummet:
Arbetsrelaterade ting, vassa hörn på möbler, alltför starka taklampor, speglar, övrig elektronik, tvättkorg för smutskläder

Satsa istället på:
Mjuka textilier, symboler för tvåsamhet, levande ljus, dämpad belysning, möbler med rundade hörn, ordning och redaWalk in Closets

Läs om walk in closets som har blivit en populär inredningstred sista åren även i Sverige.

Walk in closets

Mysig inredning

Karro tipsar om de mysigaste inredningsdetaljerna för att ta fram ett hem man verkligen trivs i .

Inredning

Inredningsbloggen

På Inredningsbloggen Inreda hittar du inspiration till ditt sovrum!

Inreda

Mer inspiration till sovrumsinredning!

Att inreda ditt sovrum orientaliskt ger en mysig känsla i sovrummet. I denna inredningsstil väljer du vackra detaljer, mysiga ljuslyktor, fina mönster och dämpad belysning. Mjuka textilier, en generös säng med en hög sänggavel ger ditt sovrum det extra lyftet du vill ha! Att inreda sovrummet i hotellstil utgår från liknande koncept, men här väljer du att ha det lite mer avskalat.

Läs mer: Inred sovrummet i hotellstil..

<sovrumsinspiration>