Inred sovrummet i lantlig stil

Country style eller lantlig stil har fått inspiration från och är allt från norsk lantlig inredning till en kinesisk variant på samma tema. Många faller för och får inspiration från lantlig inredning från England, vilket kanske kan förklara varför shabby chic är så populärt.

Lantlig inredning/country style har varit stort under ett antal år. Den populära inredningsstilen har mattats ner en aning men är fortfarande populär.Sovrum i lantlig stil har inspirerat många liknande inredningsstilar:
Inredningsstilen Brocante chic har fått inspiration från den lantliga inredningsstilen: Möbler i metall och trä med väderbiten patina blandas med ljusa pasteller och snittblommor. Den påminner lite och har fått inspiration från fransk lantstil.
Vit lantlig inredning består av allt ifrån små, vita möbler, ibland med målade mönster, allting i vitt, därav namnet vit lantlig inredning.
En inredningsstil som fått inspiration från och som är förknippad med country style kallas också för shabby chic. Inredningsstilen har sitt ursprung i USA och England och blev populär på 1980-talet. Vit lantlig inredning som denna är enkel men elegant och utsmyckad, slarvig och prydlig på samma gång och gammal stil blandat med nya saker. Vit lantlig inredning av shabby chic-stilen ser lite olika ut beroende på var i världen man befinner sig. I USA är den romantisk, med varma färger och mycket blommönster. I Sverige är det verkligen vit lantlig inredning som ger stilen inspiration då allt som har med stilen att göra går i mer eller mindre vitt.

Lantlig sovrumsinspiration

Så här inreder du ditt sovrum efter inspiration från den lantliga stilen:
- Börja med att fundera vilka delar i den lantliga inredningsstilen som ger inspiration och passar dig: modernt och rustikt lantligt eller mer åt den romantiska, franska inredningen. Kanske vill du mixa in lite vita asiatiska möbler så det blir en lite udda stil, eller vad du nu gillar.
- Tänk slitna eller vita möbler, tunna gardiner och mycket ljus.
- Huvudpunkten i sovrummet är sängen- låt den dominera med en romantisk sänggavel och matchande sängbord. Välj gärna romantiska lakan i bomull-satin (väldigt sköna) i olika vita färger, med mönster eller utan mönster men välj gärna en romantisk stil.
- Eftersom den lantliga stilen innehåller mycket vitt så passar den speciellt bra i vårt nordiska klimat med mörka vintrar. Tänk dock på att få in lite varma nyanser av vitt så det inte för kall känsla i rummet.

Inspiration Sovrum för allergiker

I ett sovrum är det mysigt med massor med kuddar, filtar och böljande gardiner. Men vi tänker inte alltid på att det är så bra med för mycket textilier om man är allergisk. Så hur skapar man ett mysigt sovrum om man är allergiker då?
- Få inspiration från en stilren och enkel inredningsstil. Välj gärna rejäla mörkare möbler som ger myskänsla. Då känns det mindre viktigt med mörka och mysiga textilier.
- Istället för att ha till exempel en fuskpälspläd och andra material som inte kan tvättas i höga temperaturer (så kvalster försvinner) så kan du minska på sådana detaljer och istället satsa på snygga påslakan. Tänk på att de ska kunna tvättas i 60 grader.
- Ha inte blommande växter i sovrummet, ha hellre växter som ger bra luft, tex fredskalla, och satsa på bra förvaring så det inte blir dammigt och lätt att våttorka.
- Det har på sistone blivit väldigt inne med stoppade sänggavlar i sovrummet, jättefint! Men- en stoppad gavel är lite svårt att damma av. Kan vara något att tänka på ifall du är allergiker. Bäst för allergiker är en trägavel på sängen som du kan torka av. Om du ändå vill ha en tyg- gavel kan det vara bra med ett avtagbart tyg som du kan tvätta.

Hitta mer lantlig sovrumsinspiration!

För att hitta mer inspiration till hur du inreder ditt sovrum i lantlig stil är ett hett tips att googla lantlig inredning. Du kommer på så sätt att hitta till olika bloggar och butiker inom lantlig inredning.

Lycka till med din inredning hemma!

Walk in Closets

Läs om walk in closets som har blivit en populär inredningstred sista åren även i Sverige.

Walk in closets

Mysig inredning

Karro tipsar om de mysigaste inredningsdetaljerna för att ta fram ett hem man verkligen trivs i .

Inredning

Inreda

Inredningsbloggen med de bästa tipsen för att inreda ditt hem!

Inreda

Få mer inspiration till sovrummet!

Det är inte alltid lätt att inreda hemma för att få till det som du tänkt dig. Hitta inspiration på nätet och se hur proffsen gör för att lära dig mer om hur du inreder.

Få mer inspiration till hur du inreder ditt sovrum i den inredningsstil du föredrar och få din egna viloplats hemma!

Läs mer om sovrumsinredning..